Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy paluszki krabowe w ciąży to bezpieczny wybór? Przyznam się, że kiedy moja kuzynka ogłosiła, że spodziewa się dziecka, pierwsze co zrobiła, to zapytała położną o te smakołyki. W końcu, kto by nie chciał zjeść czegoś tak pysznego, kiedy ma się ochotę? Z dumą przedstawiamy krabowe paluszki – bezpieczne dla przyszłych mam, ale pod pewnymi warunkami!

Co kryje się za nazwą „Paluszki Krabowe”?

Zacznijmy od tego, co tak naprawdę znajduje się wewnątrz tych niezwykle popularnych przekąsek. Nie, drogie mamy, nie jest to kawałek luksusowego mięsa kraba ze złotą posypką. W rzeczywistości paluszki krabowe składają się głównie z mięsa rybnego, które zostało przetworzone na coś, co branża gastronomiczna z dumą nazywa surimi. Dodajmy do tego trochę skrobi, barwników oraz aromatów i oto mamy gotowy produkt, który zwiemy krabowymi paluszkami.

Bezpieczeństwo paluszków krabowych w ciąży

Wybierając paluszki krabowe w czasie ciąży, kluczową sprawą jest ich jakość oraz sposób przygotowania. Pamiętaj, aby zawsze kupować produkty z renomowanych źródeł. Unikaj tych, które wyglądają jakby miały najlepsze lata za sobą. Dlaczego? Otóż, złej jakości paluszki mogą zawierać potencjalnie szkodliwe substancje, które mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie przyszłej mamy i dziecka.

Korzyści zdrowotne paluszków krabowych

Jeśli z kolei myślimy o korzyściach zdrowotnych, okazuje się, że paluszki krabowe zawierają wartościowe składniki odżywcze. To przede wszystkim źródło białka, które jest niezwykle ważne dla rozwijającego się organizmu maluszka. Dodatkowo, zawierają kwasy omega-3, które wspierają rozwój mózgu płodu. Oczywiście, żeby nie było za pięknie, pamiętajmy, że paluszki zawierają też sód, więc zachowajmy umiar.

Smakowite alternatywy na pregnańciową żądzę

A jeśli jednak z jakiegokolwiek powodu paluszki krabowe w ciąży Cię nie przekonają, co powiesz na grillowanego łososia lub pieczonego dorsza? Oba te przysmaki są doskonałym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, a przy tym drzemie w nich niewątpliwie więcej wyrafinowanego smaku.

Podsumowując, paluszki krabowe w ciąży mogą być całkiem bezpiecznym wyborem, pod warunkiem, że zwrócimy uwagę na ich jakość oraz stosunkowo umiarkowaną konsumpcję. Jeśli czujesz, że to właśnie one są odpowiedzią na Twoje ciążowe zachcianki, śmiało sięgaj po nie od czasu do czasu, pamiętając, że zasięgnięcie porady lekarza nigdy nie zaszkodzi.

Przeczytaj więcej na: slowlifemagazyn.pl

Dodaj komentarz